Bil | Båt | Humor | Helse | Postkort | Reise

Ny bruker? Registrer | Registrert bruker! Logg inn 

- Musikk
 Forside > Musikk > Debbie Harry > Biografi!
 Hovedside artist
 Album
 Biografi
 Bilder
 Nyheter
 Omtaler
 Tekster
 Oppslagstavle

Del på Facebook

 Debbie Harry

Gi karakter!

Gi karakter til denne artisten ut fra hvor godt du liker denne.

 Biografi for Debbie Harry
Deborah Ann Harry, også kalt Debbie Harry, (født 1. juli 1945 i Miami) er en amerikansk rockesangerinne og skuespiller. Hun er mest kjent som vokalist i New Wave-bandet Blondie, men har også en solokarriere.

Harry ble rett etter fødselen adoptert av Richard og Catherine Harry og vokste opp i den lille byen Hawthorne i Passaic County i New Jersey. Før sangkarrieren flyttet hun på slutten av 1960-tallet til New York hvor hun arbeidet som sekretær på BBC Radios New York kontor i et år. Senere arbeidet hun som servitør, danser i Union City i New Jersey som som servitør på en Playboy-klubb («Playboy Bunny»).

Musikkarrièren begynte i folkrock-gruppen Wind in the Willows som ga ut et album i 1968, deretter ble hun med i jentegruppen The Stilettos tidlig på 1970-tallet. Blant denne gruppens støttemusikere var hennes kommende kjæreste og gitarist i Blondie, Chris Stein. De dannet Blondie på midten av 1970-tallet og ga gruppen navn etter de seksuelt betonte tilropene Harry kunne oppleve å få fra passerende lastebiler. Blondie fikk etter hvert faste opptredener på anerkjente klubber og musikksteder i New York. Etter det første albumet kom i 1976 hadde de stor kommersiell suksess særlig fram til de første årene på 1980-tallet, først i Australia og i Europa, noe senere i USA.

Hele hennes framtoning, både hår, klær, pene ansikt og sikre diva-holdning og karismatiske opptreden gjorde henne raskt til et lett gjenkjennelig ikon for punk- og New Wave. Hun hadde en sterk, sikker og livlig sceneopptreden kombinert med kjølig eleganse og distansert seksuell utstråling uten aldri å være vulgær. Som en av pionerene i musikkvideo- revolusjonen ble hun ytterligere eksponert og videoen til sangen «Rapture» ble vist i løpet av MTVs 24-timers lansering. Hun er blitt sett på som en viktig trendsetter for kvinnelige vokalister og inspirasjonskilde som samtidige og senere vokalister som for eksempel Madonna og andre.

I 1981 ga hun ut det første soloalbumet Koo Koo mens hun fortsatt arbeidet i Blondie.


Noen av hennes viktige roller som skuespiller har vært i Videodrome fra 1983; Union City fra 1980; New York Beat (også kjent som Downtown '81; Rock & Rule fra 1983 en tegnefilm hvor hun la på stemme sammen med Robin Zander fra Cheap Trick; John Waters' Hairspray fra 1988; og Tales from the Darkside: The Movie fra 1990. Hun har også hatt viktige roller i filmer som Spun, Cop Land, Heavy and My Life Without Me Hennes seneste prestasjon er i David Munros film Full Grown Men.

Hun har hatt gjesteopptredener i en rekke TV-programmer, som The Muppet Show, MADtv, Sabrina, the Teenage Witch, Will & Grace, Absolutely Fabulous, Saturday Night Live (både som gjest og vert) og Wiseguy.

Hun lar lagt stemmer på en rekke videospill, som Grand Theft Auto: Vice City og sang «Ghost Riders in the Sky» ved rulleteksten i Alex Cox' film Three Businessmen.

Lagt til av Bjørn Johansen

 Annonser