Bil | Båt | Humor | Helse | Postkort | Reise

Ny bruker? Registrer | Registrert bruker! Logg inn 

- Musikk
 Forside > Musikk > Janis Joplin > Biografi!
 Hovedside artist
 Album
 Biografi
 Bilder
 Nyheter
 Omtaler
 Tekster
 Videoer
 Oppslagstavle

Del på Facebook

 Janis Joplin

Gi karakter!

Gi karakter til denne artisten ut fra hvor godt du liker denne.

 Biografi for Janis Joplin
Janis Lyn Joplin (født 19. januar 1943 i Port Arthur, Texas, død 4. oktober 1970 i California) var en amerikansk rockeartist, og hun regnes ofte som en av rockehistoriens største legender på lik linje med Jimi Hendrix.


Janis Joplin ble født klokka 09.30 på St. Mary’s Hospital til foreldrene Dorothy East og Seth Ward Joplin, tre uker før termin. Hun veide bare 2,4 kg.

Dorothy hadde to spontanaborter før fødselen av Janis Jplin’s yngre søster; Laura Lee Joplin i 1949, og Janis sin yngre bror Michael Ross Joplin i 1953.

Dorothy og Seth Joplin oppdaget fort at de hadde et barn med svært spesielle evner. Janis kunne spise på egen hånd uten å søle i en alder av 11 måneder, hun kunne lese og skrive flere år før hun begynte på skolen, hun kunne spille piano fra hun var fire år og hun var en spesielt begavet maler. Som ung pike var Janis Joplin sine foreldres øyesten.

Janis vokste opp i Port Arthur, en liten by i sørøst Texas, som var more «Louisiana than Texas», slik innbyggerne beskrev den lille byen som også befinner seg like ved grensen til Louisiana. I sin barndom holdt Janis seg til reglene og normene som dominerte den konservative, kristne byen. Hun sang i kirkekoret og respekterte grenser, men da hun begynte på Thomas Jefferson High School som fjortenåring «The whole world turned, it just turned on me» som hun selv beskrev det.

Janis Joplins foreldre var ikke-religiøse, intellektuelle og velutdannede middelklassemennesker og Laura Joplin har senere forklart at den største hendelsen i deres familie var når en kunne skrive sitt eget navn, da fikk man nemlig et bibliotekkort. Dorothy var en streng og intellektuell kvinne som oppfordret barna sine til å tenke selv og ha egne meninger. Laura Joplin har senere i sin biografi om Janis Joplin forklart at de alltid ble inkludert i de voksnes diskusjoner og at deres meninger ble lyttet til og respektert.

Seth Joplin var en følsom man, og selv om det er sannsynlig at han var alkoholiker hadde det ingen effekt på det faktum at han må ha vært en veldig god ektemann og far. Foreldrene til Janis lærte barna sine at kvinner var likeverdige med menn og svarte likeverdige med hvite. Dette oppfordret Janis til å reise seg opp i klasserommet og si at svarte burde ha samme rettigheter som hvite og at de blir diskriminert i samfunnet. Dette skapte store problemer for Janis Joplin som fikk problemer på skolen, de andre barna kalte henne ”nigger lover” og kastet steiner på henne.

Da Janis Joplin kom i puberteten ble hun overvektig, fikk akne og oppdaget at hun ble tiltrukket av jenter. Hun lå med, eller lot som hun lå med skal vi tro hennes beste venninne på den tiden Karleen Bennett, mange gutter på denne tiden. Mest for å være opprørsk og i størst mulig grad bryte med det som ble forventet av en tenåringsjente på femtitallet i en konservativ, amerikansk liten by. Dette skapte også problemer hjemme, foreldrene hennes bad henne om å roe seg ned og ikke provosere så mye. Disse sårbare årene har antagelig vært sentrale når det gjaldt å forme den sensitive Janis Joplin som laget følelsesladet musikk og alltid trengte bekreftelse. Janis sa senere i et intervju «I was a misfit. I read, I painted, I didn't hate niggers».

Janis Joplin var ferdig på TJ High School I 1960 og ble innrullert ved Lamar State College of Technology i Beaumont, Texas og senere University of Texas i Austin, selv om hun aldri fullførte studiene. Skoleavisa hadde en artikkel om henne i 1962 med overskriften «She Dares To Be Different». Her lærte hun å spille gitar og harpe. Det var også på denne tiden Janis Joplin ble introdusert for narkotika for første gang.

Hun ble kjent med en mann som het Chet Helms og som lovte henne en musikkarrière og en bussbillett hjem hvis det skar seg, og sammen dro de til California.

Janis Joplin fant etter hvert ut at det var musikken hun ville leve av. Hun skaffet seg mange kontakter innen musikkbransjen og gjennom Chet Helms kom hun i kontakt med et musikerband som kalte seg Big Brother and the Holding Company og som etterlyste en kvinnelig vokalist. Bandets friske, blues- og rockinspirerte musikk passet perfekt til Janis Joplins stemme. Bandet opptrådte sammen, først på typiske barer, spisesteder og små konserter, men etter hvert begynte de å opptre i større sammenhenger, og publikummet ble større og mer intenst. De fikk gi ut en plate Big brother and the Holding company, men bandet var foreløpig så ukjent at platen ikke fikk større oppmerksomhet.

Under en konsert samme året som Janis hadde flyttet til California og slått seg sammen med bandet, fikk de opptre på Monterey Pop Festival. Her fremførte de mange av det som skulle bli en av Janis Joplins aller mest berømte låt; «Ball and chain». I løpet av knapt en time hadde Joplin sprengt alle grenser for hva som noen gang hadde vist seg av musikalske prestasjoner, spesielt av en kvinne. Under konserten her ga Janis og bandet alt de hadde, og et storøyd publikum flokket seg mot scenen. Janis sang for full hals, skrek, ljomet, sparket med beina, og stønnet inn i mikrofonen. Bandet dundret løs, og de fremførte fantastiske prestasjoner. Like etter konserten ble de tilbudt platekontrakt på stedet. Først kom en singel med favorittlåta «Piece of my heart», og et år senere var plata ferdig. Cheap thrills het den og solgte til gull i løpet av tre dager. Janis Joplin ble satt på verdenskartet og er siden kåret til den største kvinnelige artisten som noen gang har satt sine bein på jorda.

Med berømmelsen falt Janis raskt tilbake til sitt narkotikamisbruk, som forverret seg stadig. Hun slet deriblant med et sterkt heroinmisbruk. Det kunne gå perioder hvor hun omtrent ikke var rusfri i det hele tatt, og hun drakk mye alkohol. Hun gikk mye i terapi for å bli kvitt alkoholavhengigheten uten større suksess.

Ikke lenge etter den store suksessen med det første albumet bestemte Janis seg for å oppløse bandet og danne sitt eget. Kozmic Blues Band kalte hun bandet sitt, og sammen ga de ut andreplata I Got Dem Ol Again Mama.

På den nye plata tok Janis Joplin et langt og kraftig skritt fra skitten, enkel rock'n'roll til dyp og intens blues. Her ble det brukt mye kraftige, rolige blåseinstrumenter og mindre, enkel gitar og trommespilling. De store, intense bluesballadene som «Little girl blue» og «Maybe» har blitt noen av Janis mest kjente og klassiske ballader. Men til tross for det nye albumets bluesdominerte stil, skimter man litt mer rockeinspirerte blueslåter her også, som i låta «Kozmic blues», eller den store rockelåten «Try». Selv om dette var en spennende plate, var nok dette et litt drastisk steg for Janis å ta fra den sjarmerende, enkle rocken hun hadde vist tidligere. Til tross for stor suksess med denne plata også, var ikke den friske sjarmen der, og det amerikanske publikummet virket ikke like begeistret. Med det nye bandet turnerte Janis Joplin gjennom Europa der hun holdt konserter i bl.a. Sverige, Danmark, Nederland, England og Tyskland. Turneen inkluderte ikke Norge. Spesielt konserten i Frankfurt, Tyskland har blitt pekt ut som en spesielt sterk forestilling hvor Janis virkelig viste hva hun var god for, også med et bluesband i ryggen. Europa ønsket Janis velkommen med stor begeistring, mens hjemme i Amerika sviktet publikummet og fansen. Janis gjorde da det eneste fornuftige; hun oppløste bandet og dannet enda et nytt. Full Tilt Boogie Band ble denne gruppa kalt, som hadde den friske sjarmen man hadde funnet hos Big Brother. Her ble det ikke brukt så mye pompøse blåseinstrumenter, og deres musikk kledde Janis atskillig bedre.

Bandet jobbet godt og lenge med det tredje (fjerde, hvis man medregner Big Brothers album) og siste albumet til Janis. Men Janis var revet inn i et tungt narkotikamisbruk. Hun hadde til og med en skrekkslagen kveld kommet så ruset ut på scenen at hun ikke kunne stå støtt, og konserten måtte avlyses. I sin korte og ville karriere hadde hun rukket å bli forlovet flere ganger, nesten gift, prøvd alt som fantes av narkotiske stoffer og tjent seg styrtrik. Janis var en ubeskrivelig sårbar og intens person. Hun ville ha kjærlighet, hun ville gjøre opprør, og hun var alltid ensom og ulykkelig. Etter en konsert uttalte hun: «I just made love to 25.000 people, but I'm goin' home alone.»

I 1969 deltok Janis Joplin på den verdensberømte Woodstockfestivalen, som ble en stor nedtur for Janis Joplin. I følge biografien Scars of Sweet Paradise satt Janis Joplin full av angst og ventet på det som skulle bli det desidert store gjennombruddet i karrieren hennes. Hun fikk sin lesbiske elskerinne Peggy Caserta og en mengde heroin fløyet inn med helikopter i et forsøk på å roe seg ned. Sammen satte de seg heroin på et av de få portable toalettene blant en mengde avføring og Janis Joplin ble så ruset at konserten måtte utsettes åtte timer mens de ventet på at rusen skulle avta. Hun gikk ut på scenen så ruset at hun ikke kunne stå støtt. Etter konserten gråt Janis over opptrednen sin.

I 1970 ble Trans Continental Pop Festival, også kalt Festival Express, arrangert. Festival Express var et privat tog, bygget og benyttet for å skape en kreativ turnè for Grateful Dead, Janis Joplin og The Band. Toget var fylt med musikere, dop, alkohol og en eksklusiv bar, samt restaurant. Togets rute gikk over den sørlige delen av Canada, fra Toronto til Calgary. Det har siden blitt laget en dokumentarfilm fra hendelsen, der filmsnutter fra både konsertene og hendelsene på toget er inkludert. Janis Joplin var veldig fornøyd med turneen og fremførte noen av sine beste prestasjoner sammen med Monterey og konserten i Tyskland.

Natten til 4. oktober 1970 var Janis Joplin blitt avvist av både en kvinne og en mann hun var forelsket i. Ensom og deprimert som alltid gikk hun inn i resepsjonen på et hotell, vekslet en 5-dollarseddel, hun skulle kjøpe røyk, og bestilte et rom. Janis Joplin gikk inn på rom nr. 105 natt til 4. oktober, og kom aldri ut i live. Suksessrik, rik og berømt, og dypt, dypt ulykkelig, som hun hadde vært hele sitt liv, satte hun en stor dose heroin i den venstre overarmen og sovnet for alltid, 27 år gammel. Det nesten ferdige, og aller mest berømte og mest solgte albumet til Janis Joplin, pearl, ble utgitt post mortem. Albumet inneholder en av Janis Joplins aller mest berømte og mest spilte låter: «Me and Bobby McGee».

Janis Joplin døde natten til 4. oktober 1970 omtrent klokka 3. Obduksjonen viste at hun døde av en overdose heroin. Joplin ble funnet på formiddagen den 4. oktober på hotellrommet sitt. Hun hadde et kutt over nesen som kunne tyde på at hun hadde falt. Den offisielle dødserklæringen er dødelig heroinoverdose ved et uhell. Det har likevel alltid vært rykter om selvmord og enkelte indikasjoner kan knyttes til denne teorien. Enkelte mener til tross for at det er beviselig avvist at hun ble myrdet, enten som en tilknytning til mafia eller som et opplegg fra plateselskapets side og at det kan knyttes til Jimi Hendrixs død tidligere den samme høsten.


Opplysninger som kan knyttes til teorien om selvmord er følgende:

Omtrent et halvt år før sin død hadde Janis Joplin sagt til bl.a. Kris Kristoffersen at hvis ikke livet hennes bedret seg innen en halvt år ville hun begå selvmord ved en overdose heroin.

Tidligere på dagen den 3. oktober 1970 hadde hun vært med noen venner og drukket seg full mens hun snakket om at hun ønsket å dø.

På denne tiden hadde hun to elskere hun skal ha vært nært knyttet til, en kvinne Peggy Caserta, og en mann, Seth Morgan. De avtalte om kvelden den 3. oktober 1970 at de skulle møtes for å ha samleie alle tre. Den samme kvelden avviste de begge to Janis Joplin med få minutters mellomrom, uavhengig av hverandre. Det er sannsynelig at dette kan ha gjort Janis Joplin meget deprimert.

Janis Joplin satte seg en uvanlig stor dose med meget konsentrert heroin den natten hun døde. Det er uenigheter om hvorvidt Janis visste hvor mye og hvor sterk denne heroinen var.

Janis Joplin ble kremert og asken strødd fra fly langs California-kysten etter eget ønske fra Janis.

Janis Joplins svært særegne vokal har blitt elsket og hatet av mange mennesker. Hennes sterke, raspete, sårbare stemme kunne strekke seg over hele fire oktaver. Hun sang ikke toner, hun sang akkorder, uten at noen har skjønt hvordan.

Den hvite Texas-jenta har også plassert navnet sitt på RIAA-listen der hun har slått både Christina Aguilera, John Lennon, Spice Girls og Paul McCartney i antall solgte plater.

Janis Joplin var høyrehendt.


Lagt til av Bjørn Johansen

 Annonser