Bil | Båt | Humor | Helse | Postkort | Reise

Ny bruker? Registrer | Registrert bruker! Logg inn 

- Musikk
 Forside > Musikk > Toto > Biografi!
 Hovedside artist
 Album
 Biografi
 Bilder
 Nyheter
 Omtaler
 Tekster
 Videoer
 Oppslagstavle

Del på Facebook

 Toto

Gi karakter!

Gi karakter til denne artisten ut fra hvor godt du liker denne.

 Biografi for Toto
Toto er et amerikansk rockeband som hadde sin største kommersielle suksess på 1980-tallet. Til i dag har bandet solgt nesten 30 millioner plater.

Toto ble stiftet i Los Angeles i 1977 av David Paich (keyboards), Steve Lukather (gitar), Bobby Kimball (vokal), brødrene Steve (keyboards) og Jeff Porcaro (trommer/perc), og David Hungate (bass), sønnen av den tidligere amerikanske kongressmannen William L. Hungate. Bandmedlemmene møtte hverandre på skolen og i studioet på 70-tallet, og var noen av de mest etterspurte studiomusikerne i USA.

At Toto var et band som besto av bare studiomusikere gjorde at de på en måte kom ut av ingenting. De ble ikke først kjent i klubbmiljøene som de fleste band blir, og ble ikke signert av et stort plateselskap. Deres rykte som studiomusikere var alt de hadde. For eksempel, Paich, Hungate og Jeff Porcaro skrev sanger og spilte på Boz Scaggs' kritikerroste album Silk Degrees. David Paich skrev "Lady Love Me (One More Time)" sammen med James Newton Howard, Steve Porcaro skrev "Human Nature" for Michael Jackson og Steve Lukather skrev sammen med Jay Graydon "Turn Your Love Around" for George Benson. Lukather vant en Grammy i 1983 når "Turn Your Love Around" (fra albumet The George Benson Collection) ble kåret til beste R&B-låt.

Når Toto skulle finne seg navn, kom medlemmene opp med mange forskjellige forslag. Man ville ha noe enkelt, noe som kunne uttales likt over hele verden. Etter at Jeff Porcaro hadde sett filmen "Wizard of Oz", begynte han å skrive navnet "Toto" på alle innspillinger de hadde. Da bandet skulle bestemme seg for et virkelig navn, bestemte de seg for å finne ut mer om hva Toto var for noe. Til slutt ble Toto valgt. Ordet Toto betyr på latinsk "alt", slik at det passet med bandets mål om å spille i mange forskjellige stilarter.

I 1977 ga bandet ut sitt første album, "TOTO". Logoen på coveret er et sverd som står med spissen ned, og det har nærmest blitt bandets logo i ettertid. Albumet inneholdt ti sanger; "Childs Anthem (Instrumental)", "I'll Supply the Love", "Georgy Porgy", "Manuela Run", "You are the Flower", "Girl Goodbye", "Takin' it Back", "Rockmaker", "Hold the Line" og "Angela". Alle sangene er skrevet av David Paich unntatt "You are the Flower", som ble skrevet av Bobby Kimball og David Paich, og "Takin' it Back" som er skrevet av Steve Porcaro. Låta "Hold the Line" ble en monsterhit og klatret til topps på hitlistene. Den er kjent som en av tidenes største rockelåter.

I 1979 ga de ut sitt andre album, "Hydra". Logoen på coveret er Steve Porcaro som står og ser ned på bakken med et sverd i hånden. Bakgrunnen er blå. Dette albumet inneholdt derimot åtte sanger; "Hydra", "St. George and the Dragon", "99", "Lorraine", "All us Boys", "Mama", "White Sister" og "A Secret Love". Sistnevnte er skrevet av Steve Porcaro, ellers er alle skrevet av David Paich. Mange hevder at dette er deres mest mystiske album noensinne og også kanskje det beste.

Etter "Hydra", dreide Totos musikk en helt annen vei enn den hadde gjort før. Et bevis på dette er plata "Turn Back", som er deres tredje album. Det ble gitt ut for første gang i 1981. Plata inneholder sangene "Gift With a Golden Gun", "English Eyes", "Live for Today", "A Million Miles Away", "Goodbye Elenore", "I Think I Could Stand You Forever", "Turn Back" og "If it's the Last Night". Dette inneholdt mest ballader, og ble derfor ikke noen stor slager, men allikevel et minneverdig album for ekte Toto-fans.

I begynnelsen av 1982, slapp de ut det som antagelig er det beste albumet de har laget noensinne nemlig "Toto IV". Innholdet i plata er sangene "Rosanna", "Make Believe", "I Won't Hold You Back", "Good For You", "It's a Feeling", "Afraid of Love", "Lovers in the Night", "We Made It", "Waiting For Your Love" og selvfølgelig "Africa". "Rosanna" og "Africa" er noen av de mest kjente balladene noensinne, og de er selvfølgelig laget av David Paich. Dette er nok Totos mest kjente album gjennom tidene.

Etter disse fire albumene har bandet hatt en veldig innviklet histore i forhold de de fleste andre band. Rett før Toto IV-touren ble David Hungate erstattet av den yngste Porcaro-broren Mike Porcaro. David sluttet fordi han hadde akkurat blitt far, og følte at han måtte ta ansvar for familien sin heretter. Da de begynte på sitt femte album "Isolation" forlot også Bobby Kimball bandet og han ble erstattet av Fergie Frederiksen. Da de begynte på sitt sjette album "Fahrenheit" ble Fergie erstattet av Joseph Williams, som forøvrig er sønn av den kjente filmmusikk-komponisten John Williams. Våren 1987 forlot også Steve Porcaro bandet, fordi han trodde mer på en solokarriere enn å spille i band. Han ble ikke erstattet. Et år senere var albumet "The Seventh One" klart for å bli sluppet ut, og det er også et av de mest kjente albumene de har laget. Etter å ha sluppet ut samlealbumet "Past to Present" (som Bobby Kimball bidro med litt vokal på) slapp de ut albumet "Kingdom of Desire". Joseph sluttet rett før de begynte på "Kingdom of Desire", og bidro derfor ikke med noen sanger på denne plata. Rett etter denne plata kom ut, en sommerdag i året 1992, ble det gjort kjent at Jeff Porcaro hadde dødd av allergiske reaksjoner han fikk da han stelte hagen sin. Det ble allikevel store spekulasjoner i om Porcaro's kokainforbruk ikke hadde noe med hans død å gjøre. Dette ble en stor tragedie for bandet, men de ga seg ikke.

I 1995 gav de ut albumet Tambu, med sanger som «I Will Remember», «The Road Goes On» og hiten «If You Belong to Me». Fire år senere kom de ut med livealbumet Livefields og studioalbumet Mindfields.

I 2003 spilte de inn Through the Looking Glass, et album med de sangene som fikk bandet sammen i begynnelsen av 1977, med klassikere som «Could You Be Loved», «House of the Rising Sun» og «While My Guitar Gently Weeps». Toto gav ut sitt hittil siste album, Falling in Between tidlig i 2006 med nåværende besetning. Singelen fra dette albumet ble «Bottom of Your Soul».

Nå består bandet av Bobby Kimball, David Paich og Steve Lukather fra originalen, dessuten Simon Phillips (trommer/perc), Greg Phillinganes (keyboards) og Mike Porcaro (bass). De har også med seg Tony Spinner (gitar og koring) på konserter, som har fulgt bandet siden 1999. Dessverre har ikke David Paich fått delta på noen konserter de siste årene på grunn av sin syke søster. Sist gang de holdt konsert i Norge, var under en Norgesturné som en del av en større sommerturné hvor de spilte i Bodø 3. august og Trondheim 4. august, Ålesund 5. august, Haugesund 7. august og på Årdalstangen 8. august 2007.

9. juni 2008 ble det kunngjort at gruppen opphører.

Lagt til av Bjørn Johansen

 Annonser